Petkoviq: Qëllimi ynë është zbardhja e fatit të të zhdukurve gjatë luftës në Kosovë

unnamed-file-4560

petkoviq:-qellimi-yne-eshte-zbardhja-e-fatit-te-te-zhdukurve-gjate-luftes-ne-kosove

petkoviq:-qellimi-yne-eshte-zbardhja-e-fatit-te-te-zhdukurve-gjate-luftes-ne-kosove

Drejtori i të ashtuquajturës Zyrës për Kosovë, Petar Petkoviq, tha se në ditën ndërkombëtare të të pagjeturve, Serbia edhe një herë konfirmon synimin e saj të qartë për të kontribuar në çdo mënyrë në zbardhjen e fatit të personave të zhdukur në Kosovë dhe shprehu shpresën që pasi Kosova të ndalojë praktikën e abuzimit brutal politik të kësaj çështjeje, familjet që ende janë në kërkim për më të dashurit e tyre të kenë të paktën pjesërisht rehati.

“Fatkeqësisht, mesazhet e Albin Kurtit dhe njerëzve të tij na tregojnë se sa pak i intereson qeverisë së Kosovës humanizmi dhe normalizimi real i marrëdhënieve, ata përdorin çdo çështje, përfshirë kërkimin e 1618 personave të zhdukur, për luftë ditore politike, në vend që të ndalojnë pengimin e zbatimit të Deklaratës për Persona të Zhdukur, të cilën e kanë bërë për katër muaj”, ka theksuar Petkoviq në një komunikatë për media.

Ai rikujtoi edhe një herë se Beogradi tregoi gatishmërinë më të madhe të mundshme kur bëhet fjalë për përpjekjet për të përcaktuar fatin e të zhdukurve apo gjetjen e eshtrave të tyre.

“Prishtina na ka kërkuar që të kërkojmë në 23 lokacione dhe të gjitha kërkesat janë përgjigjur pozitivisht. Nga ana tjetër, Beogradi ka kërkuar kërkime në 10 lokacione në Kosovë, por Prishtina i është përgjigjur pozitivisht vetëm një kërkese. Dhe kjo tregon një pasqyrë të qartë se kush është të gatshëm për të bashkëpunuar kur është fjala për kërkimin e të zhdukurve dhe që abuzojnë hapur me këtë temë duke thënë gënjeshtra”, shtoi Petkoviq.

Siç theksoi ai, zgjidhja e fatit të personave të pagjetur është çështje e pjekurisë civilizuese të një shoqërie dhe Beogradi kurrë nuk e ka trajtuar atë çështje si diçka tjetër veçse etike dhe thellësisht njerëzore.

“Prishtina, megjithatë, asnjëherë nuk ka dashur sinqerisht që të zgjidhet çështja e të pagjeturve, sepse ka përpjekje të vazhdueshme për instrumentalizimin politik të viktimave. Ne besojmë se zgjidhja e çështjes së të pagjeturve është një nga parakushtet për pajtim dhe tejkalim të trashëgimisë së dhimbshme të konfliktet e kaluara të luftës dhe se është çnjerëzore dhe e papërshtatshme për këtë temë, në vend të pajtimit, shërben për thellimin e hendekut ndëretnik në Kosovë dhe për të krijuar ndarje të reja – dhe Prishtina po e bën këtë në mënyrë të përhershme. Me shpresën se do të takohemi përsëri të diskutojmë për të pagjeturit me ekzistimin e një konsensusi se qëndrimi i denjë dhe i përgjegjshëm ndaj të zhdukurve dhe respekti për dhimbjen që ndjejnë shumë familje, pavarësisht nga kombësia e tyre, obligimi ynë i përbashkët civilizues, edhe një herë i bëj thirrje Prishtinës që të ndalojë praktika e politikës së keqpërdorimit të viktimave”, tha Petkoviq./FrontOnline/