Kjo është jeta e fëmijëve me aftësi të kufizuara në strehimoren në Shtime

unnamed-file-417

kjo-eshte-jeta-e-femijeve-me-aftesi-te-kufizuara-ne-strehimoren-ne-shtime

kjo-eshte-jeta-e-femijeve-me-aftesi-te-kufizuara-ne-strehimoren-ne-shtime

Nëntë persona me aftësi të kufizuara, mendore e fizike, jetojnë në një shtëpi-strehë në qytetin e Shtimes. Ata janë pa përkujdesje familjare që nga fëmijëria, por personeli i shtëpisë kujdeset për ta. Shtëpia, e hapur në vitin 2002, u ndërtua si strehë për fëmijët me nevoja të veçanta nga e gjithë Kosova.

U.D i drejtorit të SHFAKM, Jeton Ademaj, ka thënë për Radion Evropa e Lirë se aty ofrohen shërbime 24 orë dhe fëmijët e strehuar gëzojnë përkujdesje mjekësore, ushqim, veshmbathje e shumë shërbime tjera.

“Këtu ofrohen shërbime 24 orë, të gjithë fëmijët që janë të strehuar në këtë shtëpi gëzojnë përkujdesje mjekësore, marrje të ushqimit, përkujdesje në mirëmbajtjen e higjienës personale, veshmbathje dhe shumë e shumë shërbime tjera”, ka thënë ai.

Aty është e paraparë të jetojnë vetëm personat e mitur me aftësi të kufizuara. Por asnjëri nga ta nuk është nën moshën 18 vjeçare. Dy banorët e parë jetojnë aty tash e 21 vjet, ata ishin 12 dhe 15 vjeç kur u dërguan aty nga Instituti Special i Shtimes dhe tashmë i kanë kaluar të tridhjetat.

“Shtëpia është e paraparë deri në moshën 18-vjeçare. Por ne këtu ofrojmë vetëm shërbime kurse për largimin në ndonjë institucion tjetër, familje apo qëndrimi në këtë shtëpi, kujdestar ligjorë janë qendrat për punë sociale”, ka thënë Ademaj për REL.

Avokati i Popullit u ka rekomanduar autoriteteve që të gjendet një zgjidhje për ta, në mënyrë që të lirohen hapësirat për fëmijët në nevojë. REL nuk ka marrë përgjigje nga institucionet përkatëse, se pse ata vazhdojnë të mbesin në këtë qendër, edhe pse kanë arritur moshën madhore.

Sipas të dhënave zyrtare, në Kosovë jetojnë mbi 77.000 persona me aftësi të kufizuara.

VIDEO