Ish-diplomati serb: BE-ja nuk do të vendosë sanksione ndaj Vuçiqit sepse i duhet për Kosovën

unnamed-file-1315

ish-diplomati-serb:-be-ja-nuk-do-te-vendose-sanksione-ndaj-vuciqit-sepse-i-duhet-per-kosoven

ish-diplomati-serb:-be-ja-nuk-do-te-vendose-sanksione-ndaj-vuciqit-sepse-i-duhet-per-kosoven

Ish-diplomati Sreçko Gjukiq tha se Bashkimi Evropian nuk do të vendosë sanksione ndaj Serbisë sepse siç tha ai, presidenti Aleksandar Vuçiq i nevojitet Perëndimit për shkak të Kosovës.

Gjukiq tha për agjencinë Beta se BE dhe SHBA presin që Vuçiq të përmbushë të gjitha detyrimet nga Marrëveshja e pranuar e Ohrit.

“Të gjithë e dinë se çfarë ndodhi në Banjskë, por në këtë moment për Perëndimin është më e rëndësishme që presidenti i Serbisë të kthehet në agjendën e Marrëveshjes së Ohrit, sesa të bëjë një hetim të detajuar për ngjarjen e fundit tragjike në veri të Kosovës dhe vendos përgjegjësinë për të gjithë ata që morën pjesë dhe organizuan atë konflikt”, vlerësoi Gjukiq.

Sipas tij, prioritet i Perëndimit është tejkalimi i krizës që lindi pas ngjarjeve në Banjskë.

“Ka mundësi që të merren disa masa ndaj Serbisë, por sigurisht që nuk do të jenë të rënda. Perëndimi dëshiron t’i japë fund Kosovës me Vuçiqin. BE-ja mund të merrte një vendim për të ndalur integrimin evropian të Serbisë, por ky proces është ndalur për dy ose tre vjet sepse nuk është hapur asnjë grup. “Problemi do të ishte nëse BE do të vendoste të ngrinte fondet nga Eurofunds në Serbi,” tha ai.

“Serbia nuk do të duhet të njohë pavarësinë e Kosovës, por do të duhet të njohë situatën ekzistuese”

Gjukiq thekson se presidenti i Serbisë pritet të njohë të gjitha dokumentet e Kosovës në muajt e ardhshëm dhe të pranojë hapjen e misioneve diplomatike të Serbisë dhe Kosovës në Prishtinë dhe Beograd.

“Po ashtu, Vuçiq pritet të mos e bllokojë hyrjen e Kosovës në organizatat ndërkombëtare, përfshirë Kombet e Bashkuara”. “Serbia nuk do të duhet të njohë pavarësinë e Kosovës, por do të duhet të njohë situatën ekzistuese,” tha Gjukiç.

Raportuesja e Parlamentit Evropian për Kosovën, Viola von Cramon, ka deklaruar se për Serbinë është përgatitur një paketë masash si “përgjigje ndaj sulmit terrorist të 24 shtatorit në Banjskë”.

Ajo tha se presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, duhet të bashkëpunojë dhe të sigurojë një hetim të duhur për incidentin në Banjskë.