Diplomati amerikan: Vulin nga viti 2012 ka minuar përpjekjet për normalizimin e raporteve me Kosovën

unnamed-file-450

diplomati-amerikan:-vulin-nga-viti-2012-ka-minuar-perpjekjet-per-normalizimin-e-raporteve-me-kosoven

diplomati-amerikan:-vulin-nga-viti-2012-ka-minuar-perpjekjet-per-normalizimin-e-raporteve-me-kosoven

Qëndrimi i autoriteteve serbe ndaj sanksioneve të vendosura nga Shtetet e Bashkuara ndaj udhëheqësve të Republikës Srpska ka zhgënjyer disa diplomatë në SHBA.

Michael Kirby, ish-ambasadori amerikan në Serbi, kujton disa nga pretendimet që presidenti serb Aleksandar Vuçiq përdori në një përpjekje për të justifikuar hezitimin e Serbisë, një kandidate për anëtarësim në BE, për t’iu bashkuar partnerëve perëndimorë në sanksionet kundër Rusisë për pushtimin e saj në Ukrainë.

“Presidenti Vuçiq me ngurrim aplikoi ose vendosi sanksione ndaj çdo vendi apo individi – duke e lidhur atë me përvojat e Jugosllavisë dhe Serbisë. Kjo neveri i jep atij një alibi për të vepruar sikur personat ose subjektet e sanksionuara nga Shtetet e Bashkuara ose Bashkimi Europian nuk janë përgjegjës për keqbërjen. Nuk është e nevojshme të pranohet se sanksionet janë të përshtatshme për të pranuar se katër zyrtarët e sanksionuar së fundmi të Republikës Srpska kërkuan në mënyrë aktive të minojnë Marrëveshjen e Dejtonit, të dobësojnë ose kërcënojnë shtetin dhe sistemin e qeverisjes së Bosnje dhe Hercegovinës”, thotë Kirby, i cili ka mbajtur postin e ambasadorit në Beograd që nga viti 2012 deri në vitin 2016.

Zyrtarët e BeH dhe RS u sanksionuan në javët pasi kreu i policisë sekrete serbe, Aleksandar Vulin, ishte në të njëjtën listë – të cilin autoritetet e SHBA-së e mbajnë përgjegjës për krimin e organizuar, korrupsionin dhe madje edhe kontrabandën e drogës.

Kirby, në një koment për Zërin e Amerikës në gjuhën boshnjake, ka thënë se i sanksionuari i SHBA-së, Vulin, ka tentuar që të ndalë çdo përparim në përpjekjet për normalizimin e marrëdhënieve mes Kosovës dhe Serbisë, transmeton Express.

“Që nga viti 2012, Vulin është përpjekur të minojë çdo progres në normalizimin e marrëdhënieve me Kosovën. Ai mbajti pozicione ku qëndrimi i tij antiperëndimor pengonte marrëdhëniet midis Bashkimit Evropian dhe Serbisë. Besoj se një nga arsyet e deklaratave të tilla të Vulin është vetëdija e tij se një element kyç për anëtarësimin në Bashkimin Evropian do të ishte një kontroll i plotë financiar i zyrtarëve serbë, aktualë dhe të kaluar”, shton Kirby.

Bashkëbiseduesi i Zërit të Amerikës thekson se sjellja e Serbisë kërcënon pozitën e një partneri kredibil të Shteteve të Bashkuara.

“Presidenti Vuçiq po luan gjithnjë e më shumë me elementët e revanshizmit brenda Partisë Progresive Serbe dhe Serbisë, duke u përpjekur që në një farë mënyre ta kthejë kohën prapa në periudhën e shpërbërjes së Jugosllavisë”.

Ai thotë se Vuçiq mendon më shumë për mbajtjen e pushtetit – sesa për mirëqenien e popullit serb.