Agresioni në veri, Schmidt: I përshtatet librit të lojërave të Putinit

agresioni-ne-veri,-schmidt:-i-pershtatet-librit-te-lojerave-te-putinit

agresioni-ne-veri,-schmidt:-i-pershtatet-librit-te-lojerave-te-putinit

agresioni-ne-veri,-schmidt:-i-pershtatet-librit-te-lojerave-te-putinit

Përfaqësuesi i Lartë i emëruar nga OKB-ja për Bosnje dhe Hercegovinë, Christian Schmidt (CSU), ka folur në një intervistë për kërcënimin aktual të luftës në Ballkan dhe për ndikimin që Rusia po ushtron në Serbi.

I pyetur nga t-online rreth asaj nëse sheh ndonjë rrezik që presidenti rus, Vladimir Putin, të përdorë ndikimin e tij mbi Serbinë për ta destabilizuar Evropën, ai ka thënë se kjo i përshtatet librit të lojërave të Putinit.

“Kjo përshtatet në librin e lojërave të Putinit dhe kjo është arsyeja pse ne duhet të jemi gjithmonë vigjilentë ndaj problemeve dhe krizave aktuale. Megjithatë, aktualisht nuk shoh ndonjë rrezik të madh të një lufte ndërmjet Serbisë dhe Kosovës. KFOR-i është në Kosovë dhe NATO ka rreth 5000 ushtarë në vend për të parandaluar një përshkallëzim të mundshëm. Kriza aktuale duket më shumë si një përleshje politike në të cilën fatkeqësisht kanë vdekur edhe njerëz”, është përgjigjur Schmidt.

Tutje, ai ka thënë se Perëndimi duhet të jetë vigjilent në një situatë të tillë dhe të veprojë me vendosmëri.

“Në çdo rast, Perëndimi duhet të jetë vigjilent. Edhe në Ballkan, përmbajtja nganjëherë keqinterpretohet si dobësi. Në një situatë të tillë, është e rëndësishme të veproni me vendosmëri. Perëndimi duhet të insistojë që kjo situatë të hetohet nga të dyja palët. Duhet të bëhet e qartë se Serbia nuk mund të bëjë pushime vetëm për agresorët. Kjo nuk funksionon nëse ndiheni të përkushtuar ndaj vlerave evropiane”, ka thënë Përfaqësuesi i Lartë i emëruar nga OKB-ja për Bosnje dhe Hercegovinë, Christian Schmidt.